Az ISO 22000 Élelmiszer-Biztonsági Irányítási Rendszer
Az ISO 22000 szabvány az élelmiszer-biztonsági irányítási rendszereket szabályozza, és célja az élelmiszerek biztonságának garantálása a termeléstől a fogyasztásig. Segít az ellátási lánc minden szintjén megfelelni a jogszabályoknak, és biztosítja a folyamatok rendszeres felülvizsgálatát és javítását. A tanúsítvány megszerzése növeli a fogyasztói és partneri bizalmat és elégedettséget.
Alpha Quality
Az ISO 22000 Élelmiszer-Biztonsági Irányítási Rendszer előnyei
- Igazolja vevők, a társadalom és a hatóságok felé, hogy vállalata megfelel a szabvány követelményeinek, és alkalmas a biztonságos élelmiszer előállításához,
- Igazolja a külvilág felé, hogy cége elkötelezett az élelmiszerbiztonság érdekében,
- Biztosítja, hogy cége megfeleljen a hazai és nemzetközi előírásoknak,
- Erősíti cége piaci megítélését, ezáltal növeli versenyképességét, különös tekintettel a továbbértékesítéssel foglalkozó multinacionális cégek számára,
- Egységesíti a HACCP rendszer és az ISO 9001-es szabvány követelményeit.
Az ISO 22000 szabvány az Élelmiszer-Biztonsági Irányítási Rendszer (ÉBIR) kialakításának és működtetésének alapvető követelményeit határozza meg. Ez a szabvány magában foglalja a HACCP lépéseit, az ISO 9001 Minőségirányítási Rendszer elemeit is, valamint az élelmiszerek biztonságos előállításához szükséges feltételeket. Az ISO 22000 szabvány irányelvei útmutatást nyújtanak az élelmiszerlánc minden szereplőjének, akik hatékony ÉBIR-t szeretnének kialakítani és fenntartani. Ezen követelmények alapján az élelmiszerlánc minden résztvevője, beleértve a mezőgazdasági termelőket, takarmánygyártókat, élelmiszergyártókat, kereskedőket, vendéglátóipari egységeket, közétkeztetőket, valamint csomagolóanyag- és élelmiszer-ipari gépgyártókat, sikeresen alkalmazhatja ezt a rendszert. Az ISO 22000 szabvány biztosítja, hogy minden érintett szereplő képes legyen az élelmiszer-biztonság legmagasabb szintű fenntartására, így védve a fogyasztók egészségét és növelve a termékek megbízhatóságát.